Search
Utorak, 23. Oktobar 2018.
  • :
  • :

Završeni 452. skokovi sa Starog mosta: Mustafa Šarić iz Zenice drugoplasirani u skokovima na glavu

Lorens Listo pobjednik je ovogodišnjih 452. tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru u disciplini skokovi na glavu – lasta. A u skoku na noge – prvo mjesto je osvojioIgor Kazić sa 100 bodova. Listo je ovim trijumfom došao do 12 pobjede što ga jeprimaklo na korak legendarnoj mostarskoj lasti Emiru Baliću, koji imao 13 trofeja.

Drugo mjesto u skokovima na glavu osvojio je Mustafa Šarić sa 99 bodova, a treći je bioDino Bajrić sa 98 bodova.  Drugi u skokovima na noge bio je Adin Boškajlo sa 100 bodova, a treći Edi Fink sa 98 bodova.

 Za titulu najboljeg skakača sa Starog mosta danas se takmičilo 40 skakača iz čitave regije među kojima su bila dva maloljetnika kojima su roditelji potpisali suglasnost za sudjelovanje.

Danas su u Mostaru, s početkom u 16 sati, počeli 452. tradicionalni skokovi sa Starog mosta.

Ovogodišnji žiri su činili legendarni Emir Balić, zatim Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Semir Drocić te Semir Kazazić, a ocjenjivat će se prilazak mostu, odraz, let, te upad u vodu.

Legendarni mostarski skakač Emir Balić izjavio je kako se “mostarska lasta” skače samo u Mostaru, a drži da je ona stvorena i datira još od riječi i zapažanja Evlije Čelebije za vrijeme njegova boravka u Mostaru.

Inače, skokovi se tradicionalno izvode u dvije kategorije – na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto.

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4.000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje  ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova. Imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i znanosti, a kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *