Search
Utorak, 23. Oktobar 2018.
  • :
  • :

Uspješni bh. trener Samir Selesković u posjeti KK “Vukovi” iz Zenice

Samir Selesković, nekadašnji košarkaški reprezentativac BiH ovog ljeta je postao glavni trener za najtalentovanije košarkaške Tofasa iz Burse. Prethodno je tokom igračke karijere, koju je počeo u sarajevskom Željezničaru, nastupao za Besiktas, Tofas, Turk Telekom, Maccabi Kiryat i Elizur Ramlu. Trenerskim poslom, uglavnom kao asistent, bavio se u reprezentacijama BiH i Turske, zatim u Fenerbahčeu, Azovmashu, Gaziantepu, Turk Telekomu…

Selesković je danas u Zenici održao nekoliko treninga s mladim košarkašima KK “Vukovi”, a kao znak duže saradnje s predsjednikom ovog kluba Harunom Čolićem. Samir je trener koji je u turskom Tofasu zadužen za razvoj svih igrača od pionira do prvog tima.

Tofas je klub koji ulaže mnogo, te je prošle godine završio među osam najboljih ekipa u Turskoj, a cilj im je i ove sezone ponoviti taj uspjeh. O svom boravku u Zenici kazao je nešto više za SportSport.ba.

“Bio sam također u Tuzli, evo danas sam u Zenici, kod svojih prijatelja u KK “Vukovi”, meni ovdje nije cilj da uzmem za ruke neko dijete odavde i odvedem ga sa sobom u Tursku i da igra za Tursku reprezentaciju. U kontaktu sam s ovim klubom, pratim razvoj igrača i pokušavam pomoći koliko mogu. Pokušavam prenijeti svoja iskustva i ono što sam prošao na ove momke, koji nemaju uslove za treniranje i sve ostalo, kao što to imaju igrači u Turskoj”, kazao je Selesković.

Uspješnom i trofejnom košarkaškom treneru Tofasu je već radio u periodu od 2003. do 2007. godine, kada je bio trener.

Selesković je nakon toga pet godina bio pomoćnik Bogdanu Tanjeviću i Nevenu Spahiji u Fenerbahčeu i turskoj seniorskoj i U20 reprezentaciji.

Još je još kao glavni ili pomoćni trener vodio ukrajinski Azvomas, te turske Gaziantep i Turk Telekom Ankara. Iza sebe ima tri titule prvaka Turske i više osvojenih kupova Turske. Zlatom se okitio i u Rumuniji.

Seleskovića pamtimo kao člana košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine igrala Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Kasnije je igrao na još dva Evropska prvenstva, a nakon prvih koraka u KK Željezničar košarkašku karijeru nastavio je u Turskoj, Izraelu i Rumuniji.

Bio je i pomoćnik selektora košarkaške reprezentacije BiH u vrijeme mandata Nenada Markovića.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *