Search
Subota, 18. August 2018.
  • :
  • :

Saopštenje NGG “Za Čelik”: Politika nije stala iza Čelika!

Prenosimo saopštenje Neformalne grupe građana “Za Čelik” o trenutnom stanju u i oko NK Čelik iz Zenice, koji se nalazi u veoma teškoj poziciji i prijeti mu gašenje.

“Pri ulasku u projekat „za Čelik“ bili smo svjesni da sudbina Kluba ponajviše ovisi od volje politike Gradske vlasti koja je godinama involvirana u poslovanje NK Čelik Zenica. Kada se ispostavilo da tada vladajuća garnitura grada – SDA koju smatramo najodgovornijom za stanje u kojem se Čelik nalazi ne želi biti dio promjena, krenuli smo u antikampanju protiv te stranke jer je bilo jasno da samo promjena političkog vrha Grada Zenice može polučiti željene promjene u Klubu.

Nakon izbora Gradskog vijeća i gradonačelnika koji je javno podržao novi statut, činilo se da će Čelik konačno dobiti priliku za oporavak u vidu podrške Grada za servisirinje reprograma poreskih dugovanja i otpis dugovanja prema javnim preduzećima. Međutim, razna uslovljavanja, odugovlačenja, predlaganje stečaja, oduzimanje poslovnih prostora, politiziranje na čelu s Fuadom Kasumovićem, te šutnja Gradskog vijeća su ubrzo pokazali kako u ovom gradu nema potrebne političke volje za spas jednog od simbola Zenice.

Istina je da su se potrebne odluke za reprogram i otpis dugovanja prema javnim preduzećima usvojile, ali nakon što je nametnut podoban Upravni odbor iza kojeg stoje Fuad Kasumović i Nihad Perčo kojima nije u interesu spas Kluba i realizacija tih odluka, nego promocija, izvlačenje lične koristi i konačno – gašenje.

Navedenom svjedoče i konstantno ponavljanje Fuada Kasumovića da će se Čelik ugasiti ukoliko u klupske strukture ne uđu (nepostojeći) investitori koje je „doveo kako bi spasio Čelik“, a kakve su zaista njegove namjere, ne svjedoči samo odnos iz tekuće godine, nego i finansijski podaci iz 2005. godine, kada je prema Izvještaju Finansijske policije, NK Čelik Zenica za vrijeme predsjednikovanja „velikog ekonomskog stručnjaka“ Fuada Kasumovića ostvario gubitak od 1.327.863 KM što je ujedno i najveći ostvareni gubitak Kluba u jednoj godini.

Danas, preko pet mjeseci nakon što je Gradsko vijeće usvojilo odluke za finansiranje reprograma i otpis dugovanja prema javnim preduzećima, nijedna od njih nije provedena, a kakva je stvarna politička volja za njihovo sprovođenje, pokazuje i predloženi budžet Grada Zenice za 2018. godinu u kojem nema predviđenih stavki za troškove finansiranja Čelikovog reprograma.

Veliki dio odgovornosti za ovakav rasplet snosi i Gradsko vijeće koje je šutke posmatralo kako prvi član Čelika radi na njegovom gašenju. Čak se za ovih pet mjeseci nisu udostojili zatražiti informaciju o statusu realizacije odluka koje su sami jednoglasno izglasali. Naprotiv, posljednja dešavanja na zeničkoj političkoj sceni svjedoče da su se pojedine stranke i pojedinci iz Gradskog vijeća zbog ličnih interesa priklonile jednom od najvećih grobara Čelika.

Bilo kako bilo, bez promjene političke volje, Čelik ne može preživjeti. Možemo li utjecati na tu promjenu, ovisi isključivo o svima nama kojima je Čelik u srcu, a vrijeme će reći jesmo li sada u stanju, složnije, jasnije i glasnije nego ikad, poručiti da nećemo dozvoliti gašenja Čelika”.

ODGOVORNOST GRADA ZENICE!
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *