Search
Ponedjeljak, 24. Septembar 2018.
  • :
  • :

Ragbi klub Čelik slavi 46 rođendan: Najtrofejniji klub u Zenici i bivši prvak Regionalne lige

Ragbi Klub Čelik Zenica osnovan je davne 1972. godine u Zenici kao prvi osnovani ragbi klub u Bosni i Hercegovini. Osnovala ga je grupa istaknutih zeničkih intelektualaca na čelu sa Odić Nezirom, Sarajlić Abdulahom, Haramandić Hakijom, Tarabar Askom, Talić Muhamedom, Hadžić Raifom i Salčinović Emirom.

Ipak, najpoznatija ličnost koja je vezana za ragbi sport jeste Suad Kapetanović, koji je tada igrao za RK Zagreb. Na prvom sastanku, održanom 05.03.1972. godine u prostorijama željezarske kasine, Suad Kapetanović je prikazao informativne materijale o ragbi sportu i pritom je zakazan termin za prvi trening kluba. Prvi predsjednik kluba je bio Nezir Odić, a potpredsjednik Abdulah Sarajlić – Dulče. Prvobitni naziv kluba je bio Ragbi klub “Zenica”, dok od 1978. klub nosi današnji naziv. Historijski datum za Ragbi Klub Čelik predstavlja 08.03.1972. godine kada je održan prvi trening na pomoćnom terenu stadiona “Blatuša”. Na treningu je prisustvovalo oko 40-tak zainteresovanih, a trening su vodili Suad Kapetanović i Raif Hadžić.

Simbolični datum 08.03. se obilježava kao rođendan Ragbi kluba Čelik, obzirom da ove godine naš klub slavi 46 godina postojanja predstavlja jedan veliki jubilej za sportski klub sa dugom tradicijom.

Ragbi klub Čelik je u najtežim trenucima našeg društva i sporta uspio da se održi i nastavi sa radom u svim selekcijama.

Bazirajući se na formiranju selekcija danas Ragbi klub Čelik broji više od 150 aktivnih članova u različitim selekcijama: seniori, seniorke, mlade kategorije a natječe se u ragbiju XV i ragbiju VII koji je ujedno i olimpijski sport.

Škola ragbija Ragbi kluba Čelik uz ovaj jubilej obilježava još jednu godišnjicu u kojoj se ragbijem bavi preko 60 dječaka i djevojčica uzrasta od 06-16 godina. Sport koji svoju popularnost povećava svaki dan globalno na svim nivoima. Ragbi kao sport, a ujedno i Ragbi klub Čelik ima svoje mjesto u srcima zeničke i bosanskohercegovačke publike.

Ragbi klub Čelik koji radi na volonterskoj bazi bez članarina i naknada nastavlja sa radom u narednom periodu. U sklopu aktivnosti obilježavanja ovog datuma biće organizirano nekoliko različitih događaja o kojima ćemo redovno izvještavati.

Izuzetno je važno napomenuti da se seniorska ekipa takmiči u Regionalnoj ragbi ligi u kojoj učestvuju ekipe iz regiona, dok se mladi uzrasti takmiče u nizu turnira kako u našoj državi tako i regionu. Ragbi kao sport baziran na najboljim sportskim vrlinama ustrajnosti, timskom radu i fer i korektnoj igri pruža mogućnost razvoja u oblasti sporta a samim time i svakodnevnog života.

Pozivamo sve dječake i djevojčice da nam se pridruže i probaju ragbi za što im je potrebno samo dobro raspoloženje.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *