Search
Subota, 18. August 2018.
  • :
  • :

Priča o Bahrudinu Mahmiću iz Zenice, svjetskom prvaku u kik boksu

Bahrudin Mahmić (27), član Kluba borilačkih vještina “Isak-ZE” i vjerovatno jedan od najboljih kikboksera u Bosni i Hercegovini, nedavno se okitio zlatnom medaljom na Svjetskom amaterskom prvenstvu za seniore, koje je u Mađarskoj organizovalo Svjetsko udruženje kik-boks organizacija (WAKO).

Na početku razgovora za “Avaz” rekao je da je u početku trenirao fudbal, kao i većina njegovih vršnjaka, ali da se uskoro prebacio na ragbi. Imao je 13 godina kad je pogledao film “Kikbokser” i odmah se zaljubio u taj sport…

“Reakcija roditelja tada je bila uobičajena. Otac je forsirao bavljenje sportom, dok mama u samom početku nije bila zadovoljna izborom borilačkog sporta. Tek je poslije, kad je vidjela koliko sam zagrizao, pristala. Od samog početka sam u KBV Isak-ZE i tu ću ostati do kraja karijere. Moj prvi trener bio je rođak Džemal Mahmić, kojeg sam i upoznao u sali, a nakon nekoliko godina sam prešao kod trenera Huseina Selimovića, s kojim i danas radim“, kaže Mahmić.

Pobjednička serija

Bahrudin je kao junior ostvario pobjedu tek u trećem meču, ali je tada počela pobjednička serija koja traje i danas. Ističe da ima veliku podršku direktora firme u kojoj radi tako da mu direktor prema potrebi omogući vrijeme za treniranje, odnosno za putovanja na takmičenja.

Velika podrška su mi supruga i trogodišnji sin. Ona je, ujedno, moj masažer, fizioterapeut, kuhar i sve ostalo. Sina ću sigurno podržati da nastavi mojim stopama u sportu, ali samo do kraja srednjoškolskog obrazovanja, a onda ću ga ipak savjetovati da studira. Neminovno je da će uz mene naučiti barem osnove kik-boksa”, kaže Mahmić te dodaje da se od samog sporta ne može finansijski preživjeti, jer čak i u profesionalnom dijelu, vrlo mali broj takmičara ima sreće da dođe do sponzora.

Uspješno je učestvovao na brojnim takmičenjima kako u BiH, tako i izvan granica naše države. Za ovaj spot specifično je da su sva takmičenja, od samog početka, u punom kontaktu i česte su povrede. Mahmić nam je rekao kako je imao dovoljno sportske sreće da ih izbjegne.

Ne odustati

Prvu sam zadobio tek kad sam počeo raditi profesionalne borbe i tada sam operisao cjevanicu. Imao sam dovoljno entuzijazma i želje za dokazivanjem pa je povratak u ring bio uspješan. Moj moto je “Nikad ne odustati”, jer jedino tako mogu doći do cilja. Nakon skoro 14 godina rada, došao je i naslov prvaka svijeta u lou-kiku. Vjerujem da će mi ova titula dodatno pomoći i da će uskoro uslijediti profesionalne borbe za pojas, odnosno za titulu profesionalnog prvaka. Želim da osvojim i tu titulu. Drago mi je što sam uspio u najboljem svjetlu predstaviti Zenicu na najvećim takmičenjima”, kaže Mahmić.

Sam sport kik-boks se sastoji od tri discipline – lou-kika, K-1 i ful-kontakta. Sve su discipline iste što se tiče rada rukama, a razlika je samo u nogama i koljenima. U ful-kontaktu nema udaraca nogama ispod pojasa, u lou-kiku je dopušteno sve osim udaraca koljenom, a u K-1 se ubacuju udarci koljenom i rukom iz okreta.

Trener nađe dobre ljude da pomognu

Mahmić je istakao da u klubu nemaju veliku podršku gradskih i kantonalnih vlasti kad su u pitanju finansijska sredstva za odlazak na takmičenja.

“Srećom, trener uvijek pronađe dobre ljude koji nam pomognu da odemo na evropska i svjetska prvenstva. Za odlazak u Mađarsku trebalo nam je skoro 8.000 KM i uspjeli smo otići i vratiti se uzdignute glave“, kaže Mahmić.

Bio prvak BiH 34 puta!

Mahmić je prije prvenstva u Mađarskoj osvojio brojne medalje. Posebno izdvaja srebro sa Svjetskog prvenstva iz 2011. godine, a osvojio je Svjetski kup 2010. godine. Tri puta je bio prvak Balkana, a 34 puta prvak države.

U profesionalnim borbama je ostvario 32 pobjede uz četiri poraza, u amaterskom dijelu se borio u više od 150 borbi i zabilježio 17 poraza.

D.Jurišić/Dnevni Avaz
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *