Search
Petak, 19. Oktobar 2018.
  • :
  • :

Predstavnici Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona na sastanku u ministarstvu razgovarali o strategiji sporta u kantonu

Nakon što je Skupština Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona donijela Odluku o novom rukovodstvu te izabrala Elvira Starčevića za predsjednika, a kooptirani su  novi članovi u UO koji su predstavnci Gradskog sportskog saveza Zenica i općinskih odbora koji imaju Sportske saveze na područiju Zeničko-dobojskog kantona.

Protekle sedmice održana je prva sjednica Upravnog odbora na kojoj je usvojen Plan aktivnosti za 2018. Godinu, u kome su i obaveze koje je Sportski savez ZDK preuzeo. Jedna od njih je i Izvještaj o Strategiji sporta Zeničko-dobojskog kantona period 2013.-2017. godina. Ovaj dokument bi tebao biti tema Skupštine Zeničko-dobojskog kantona tako da je organizovan sastanak predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona sa predstavnicima Sportskog saveza ZDK.

U ime ministarstva, uz ministra Mensura Sinanovića, prisustvovao je i pomoćnik ministra Marinko Tokić, dok su Sportski savez predstavljali Dženan Dedić zamjenik predsjednika, Amir Muminović član UO kao i Muamer Čičak tehnički sekretar, a kako nam je istakao Elvir Starčević, predsjednik Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona:

– Na prvoj sjednici usvojili smo Plan aktivnosti za 2018. godinu a između ostalog dali smo i zadatke članovima UO kako bi izvršili svoje obaveze po pitanju Izvještaja o Strategiji za sport 2013.-2017. godinu, što je nepohodno kako bi se moglo zajednički pristupiti izradi ostalih bitnih strateških dokumenata iz oblasti sporta u narednom periodu. Danas smo imali radni sastanak s ministrom Sinanovićem i pomoćnikom Tokićem, gdje smo ih izvjestili o našim planovima. Sigurno da ćemo u narednom periodu održati sastanak i s Jasminom Duvnjakom, predsjedavajućim Skupštine ZDK kao i predstavnicima općina i Saveza kako bi dobili realnu sliku o stanju sporta na cijelom kanton,u a već smo počeli i s izradom web protala koji će služiti za prezentaciju članica i sportskih događaja, infrastrukturnih ulaganja u sportu kao i bitne aktivnosti koje se događaju od mikro do najvišeg nivoa a tiču se sporta, istakao je Starčević.

I ministar Mensur Sinanović je istakao nadu da će Sportski savez Zeničko-dobojskog kantona dobiti značajno mjesto te da će se prepoznati koji su to zadaci koje bi isti trebao da radi:

– Ovo je prvi sastanak s novim rukovodstvom SSZDK te se nadam se da će uspješno realizovati Plan koji su napravili. Sigurno da treba pokušati napraviti veću sinergiju između Sportskih saveza na nivou kantona s Ministarstvom i Vladom ZDK, a sve u cilju poboljšanja uspjeha sportista kao i poboljšanja sportske infrastrukture na nivou kantona. Nadam se da će i uvođenje trećeg časa za učenike osnovnih škola u kantonu doprinijeti još većem zanimanju mladih za sport. Nadam se da će Sportski savez uspjeti da realizuje prezantirani plan aktivnosti, a poznavajući njihov entuzijazam ubjeđen sam da hoće, između ostalog je rekao ministar Sinanović.

Sigurno da Izvještaj o Strategiji sporta 2013.-2017., izmjene i dopune Zakona o sportu Zeničko-dobojskog kantona kao i Dani sporta ZDK u povodu Dana Zeničko-dobojskog kantona su samo neke od aktivnosti koje Sportski savez Zeničko-dobojskog kantona planira u 2018. godini.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *