Search
Subota, 18. August 2018.
  • :
  • :

Plivački sport u Zenici odavno izumro: Propada zatvoreni bazen u sklopu SRC-a „Željezara“

Zatvoreni bazen koji se nalazi u sklopu Sportsko-rekreativnog centra (SRC) “Željezara“ u Zenici ne radi već skoro dvije godine. Ovaj nekad renomirani objekt i jedini bazen ovakve vrste u ZDK danas izgleda sablasno.

Sportska sala

Vode odavno nema u bazenu, a nakon što je zbog dugova još davno isključeno grijanje, prije dva mjeseca isključena je i struja. U ovom objektu nalazi se i sportska sala, koju su donedavno na časovima tjelesnog odgoja koristili učenici Srednje industrijske škole.

Upravnik objekta Berzad Berbić kaže da ni učenici ove škole više ne koriste salu, tako da danas objekt zjapi prazan.

– Objekt je u vlasništvu „Željezare“, koja se nalazi pred stečajem. Ogromna su dugovanja za struju i grijanje. A nakon posljednjih dešavanja sa „Željezarom“, ne zna se ni kome će objekt pripasti. Možda se može napraviti neki sporazum s Gradom Zenicom o korištenju, ali trenutno je o tome teško govoriti – kaže Berbić.

Nekad je ovaj bazen bio dat pod kiriju Plivačkom klubu „Željezara Zenica“, čiji je on bio i predsjednik. Međutim, zbog problema, i taj klub je ugašen.

– Plivački sport u Zenici odavno je izumro. Djeca koja se žele baviti ovim sportom moraju ići u Sarajevo, Tuzlu ili odnedavno u Vitez da treniraju. Svi nivoi vlasti trebali bi se uključiti u rješavanje ovog problema jer je Zenica veliki grad i žalosno je da nema plivačkog sporta – ističe Berbić.

Pokrenuto pitanje 

U maju ove godine u rješavanje ovog problema uključili su se i zastupnici u Skupštini ZDK Adel Sinanović (SBB) i Jasmin Duvnjak (SDA). Oni su zatražili od Vlade ZDK da se što prije pokrene pitanje otvaranja bazena i vraćanja plivačkog sporta u Zenicu. Međutim, otad ništa nije urađeno.

 

Izdavanje pod koncesiju  

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mensur Sinanović predložio je prije godinu da se objekt izda pod koncesiju. Isto mišljenje ima i danas.

– Predlagali smo da se objekt ustupi Vladi ZDK na upravljanje u narednih 50 godina. Ako „Željezara“ bude u takvoj mogućnosti, smatram da se to može razmotriti u ime razvoja plivanja i zdravlja djece. Lično, ukoliko bi objekt bio dat na korištenje Vladi ZDK, uložio bih sve svoje snage da taj objekt ponovo profunkcionira – kazao je Sinanović.

Dnevni Avaz
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *