Search
etvrtak, 26. April 2018.
  • :
  • :

Jasmin Mrkonja, selektor BiH nada i trener RK Krivaja: “Naš cilj je na vrijeme izbjeći opasnu zonu”

img_7376

Iza BiH premijeligaških klubova sedam je prvenstvenih kola, i bez imalo dileme, može se konstatovati da je zavidovićka Krivaja najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone.

Bez obzira na igrački i materijalni potencijal pojedinih klubova, izabranici Jasmina Mrkonje iza sebe su sa pet pobjeda, te samo dva poraza ostavili i jače ekipe. Pored ostalog, i to je bio povod našeg razgovora s trenerom rukometaša Krivaje, na čiji konto također idu riječi hvale.

Ipak, s obzirom da je proslavljeni rukometaš, i aktuelni trener U-20 rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, željeli smo komentar na nedavne konstatacije prvog administrativca RS BiH, po mnogima i na osobni konto selektora Mrkonje.

Jednostavno, osjetio sam i ja potrebu da se oglasim. Radi javnosti, a posebno zbog momaka,  njihovih trenera, mojih kolega i klubova gdje su ti momci ponikli i stasali za A reprezentaciju. Normalno, prihvatam svaku dobronamjernu kritiku, kao i stepen odgovornosti za posao koji radim, pa tako i za selektorski. Želim pojasniti generalnom sekretaru Smaji Karačiću, kako navodno u najboljoj reprezentaciji imamo samo dva ili tri igrača iz generacije rođenih 1996. godine. Što, kao što svi znamo nije tačno.

Jasmin Mrkonja i predsjednik RK Krivaja Azmin Karanović

Jasmin Mrkonja i predsjednik RK Krivaja Azmin Karanović

Na spisku A reprezentacije BiH su bili ili su i sada, Vladan Lončar, Nebojša Bojić, Mario Pavlak, Kristijan Jarak, Adnan Sivić, a veoma blizu su i dva krila banjalučkog Borca, Vladan Đurđević i Miloš Nježić. Također, iz iste generaciji je i Matej Hrstić, koji ne želi igrati za našu najbolju reprezentaciju. Znači, osam, a ne dva ili tri rukometaša, bili i još su potencijal za najbolju selekciju BiH. E sada, kada bi RS BiH radio na podmlađivanju, i strpljivije čekali sazrijevanje mladih, i BiH bi vjerovatno u budućnosti mogla imati respektabilniju selekciju – progovorio je selektor Mrkonja, i u nastavku potpuno otvorio dušu:

Neshvatljivo je da odgovorni nisu obavjestili ni mene, a kamoli se zvanično oglasili povodom neprijavljivanja selekcije 1996. za kvalifikacije. Tek sada, kada se javnost opravdano digla, uslijedila su „obrazloženja“. Mislim da je premalo brige od strane RS BiH za sve naše mlade selekcije. Kao primjer navodim kvalifikacije prije dvije godine u Danskoj. Kada smo moj pomoćnik Dositej Perić i ja išli sa momcima, bez ikoga iz Saveza. Prethodno, imali smo tri provjere u Grčkoj, dvije u Austriji, i jednu u Danskoj. Realan rezultat smo imali. Igrali smo tri utakmice, te imali dva poraza i jednu pobjedu. Strašna grupa. Izgubili od Francuske koja je nakon toga bila prvak Evrope, i domaćina Danske koja je bila treća na EP-u, a svi znamo kako smo „nastradali“ od kiparskih sudija. I pobjedili smo Bugarsku. Zatim, dvije godine poslije, ista generacija. Sjetite se. U Brčkom. Ponovo veoma jaka grupa. Norveška, Švedska i Bjelorusija. Mi se nismo okupili godinu dana. Stigli u Brčko pet dana prije turnira. I onda se od nas traži uspjeh i ozbiljan pristup? I tada smo imali jako loše uslove. Spavali u potkrovlju hotela, bez tople vode u sobama. A ostale selekcije normalan smještaj. Ni tada nas niko nije posjetio iz RS BiH, osječali smo se odbačeno, kao da nismo ni igrali u našoj državi.  Mnoga okupljanja organizirali smo sami moj pomoćnik Perić i ja. Ista zatvarali s načelnicima gradova, domaćina. Također, postala je praksa da se momcima ne nadoknađuju ni troškovi puta, pa čak ni onima koji dolaze iz inostranstva. Kakvu sliku smo slali u svijet rukometa i sporta? I roditeljima. Pomoćnik Perić i ja radili smo bez dnevnica i naknada. Kao što ništa nismo imali ni na državnim prvenstvima. Nije mi žao, znam, kao ni kolegi Periću, ali morao sam i to kazati, radi odnosa prema tim selekcijama i budućnosti BiH rukometa – kaže Jasmin Mrkonja.

Naš sagovoprnik ističe, kako je reprezentacija imala najmanje dva puta dogovorena okupljanja i na području manjeg BiH entiteta.

Pripremili sve potrebno od smještaja i bezbjedonosnih uslova sa načelnicima plaćanje troškova smještaja, sa odgovornima u policiji potrebne mjere u Banjoj Luci i Pelagićevu…ali nažalost, i otkazivali”, zaključio je tešku temu uvrijeđeni selektor mlade selekcije BiH.

Ipak, kao da imenovanjem novog selektora A reprezentacije, ima nade za BiH rukomet?

Već sam ranije izjavio, razgovarao sam sa novim selektorom. Bilal Šuman ima viziju. Vidio sam iz njegovih riječi odgovornost, i poštene namjere. Nadam se, da će se konačno promjeniti klima i prema našim mlađim selekcijama – optimista je Mrkonja.

Vratimo se Krivaji. Iako su im mnogi predviđali sumornu sezonu, Krivaja je pod trenerskom  palicom Jasmina Mrkonje trenutno stabilan premijerligaš, sa velikih 15 bodova na kontu.

Istina, prebacili smo plan, realno za šest bodova, ali neka zalihe. Ovi momci i naša vjerna publika to su i zaslužili. Angažman Nikole Grujića pokazao se kao pun pogodak. Isto tako, naša tri golmana, mladi Haris Muhić, iskusni Ajdin Selimbegović i povratnik Rijad Polić odlično su branili. I oni su junaci za tih 15 bodova, kao što ima još igrača koji su za pohvalu.

S druge strane, ima i momaka koji su podbacili. Sami se prepoznaju. Na njima je da radom i zalaganjem pokažu da se i na njih treba računati u budućnosti. Šansu treba i iskoristiti. Sami znate da je i zavidovićka publika, naš „osmi“ igrač veoma zahtjevna, kao i Premijer liga bez obzira na trenutni kvalitet – kazao je je trener rukometaša Krivaje.

Za kraj je ovasj vrhunski igrač i trener rekao: “Naš cilj je da se na vrijeme izbjegne opasna zona, te da stvorimo preduslove za takmičarsku afirmaciju nekoliko mlađih igrača. Zlatna sredina, i svi bi bili zadovoljni u klubu. Također, trebamo biti i realni. Uz Vogošću, za vrh će se boriti Borac i Konjuh, što je i najrealnije, s obzirom na igrački kada koji posjeduju. A Maglaj je neprijatno iznenađenje. Imaju problema zbog nekoliko povređenih, a standardnih igrača. Niko nije očekivao loš start ni Hercegovca, ni Krajine. A nisu loše ekipe kao što pokazuje tabela. Ima još vremena, dugo je prvenstvo, niko još nije siguran, niti može reči da je potpuno miran”, istaknuo je trener Jasmin Mrkonja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *