Search
Nedjelja, 22. April 2018.
  • :
  • :

Ivo Klarić, predsjednik RK Žepče: “Nadam se još ljepšim pričama iz našeg kluba i grada”

Ivo Klarić, predsjednik RK Žepče

Ivo Klarić, predsjednik RK Žepče

Iz srca Bosne i Hercegovine, nedavno, iz Žepča aktuelizirana je veoma afirmativna sportska priča. Rukometna. Naime, zahvaljujući menadžmentskom vizionarstvu prvog čovjeka RK Žepče, odnosno prihvatanju otvorenih vrata čaršije i pružene domaćinske ruke, Rukometni savez BiH i RK Žepče potpisali su ugovor o saradnji. Ivo Klarić (38), predsjednik najstandarnijeg federalnog prvoligaša, uz njegove prve saradnike, najveći je „krivac“ za sve rukometno dobro u ovom klubu zadnjih nekoliko godina, a „kriv“ je unaprijed i za svako dobro što slijedi u budućnosti.

A

Hvala, ali nemojte tako. Ipak, RK Žepče je postojao prije mene, i sigurno će postojati mnogo godina i iza mene. Sticajem okolnosti, tu sam, i evo, zavolio sam ovo što radim. Puno dobroga smo već uradili, dosta toga planiramo. Nadam se još boljim pričama iz našeg kluba”, skromno je na željenu temu za Sportzdk.ba progovorio je Ivo Klarić, predsjednik RK Žepče.

SPORTZDK: Kako je „Norvežanin“ došao na čelu jednog BiH sportskog kluba?

KLARIĆ: Iskreno, osobno se smatram sportašem, i to razvnovrsnim, od malih nogu. Trenirao sam prvo košarku u mladosti, ovdje, kod nas u Žepču. Trener mi je bio gospodin Enver Jahić, i tako nekih 5 do 6 godina. Kasnije i nogomet. Bio sam vratar, i to kažu dobar. Živio sam i radio u Norveškoj, od 1996. godine amatareski uz rad branio za jednog niželigaša. 2008. godine vratio sam se u Žepče, te u međuvremenu zbog obaveza na poslu živio na relaciji Kina – Norveška – Bosna i Hercegovina. Na poziv prijatelja Darke Andrijevića i Ivana Širića ušao sam u klub. Ubrzo, izabran sam za predsjednika, naslijedio prethodnika Mladena Antolovića. I evo, to iz godine u godinu ide, za sve nas na boljem nivou – otvorio je dušu Ivo Klarić, inače direktor norveške firme u BiH, AS Teknothern Engineering d.o.o.      

L    

SPORTZDK: Pretpostavljamo, da na početku nije sve išlo kako ste planirali?

KLARIĆ: Sve što je bilo loše, to je daleko iza nas. Odavno već gledamo samo naprijed. A istina, nije bilo za pohvalu. U međuvremenu, klub smo u svakom pogledu uredili, i postali stabilan klub. Upravu smo prošili na 9 članova. Stabilizirali se prvo finansijski, zatim organizacijski. Nakon toga definirali ono što želimo u budućnosti. U prve tri, pa pet, i idemo prema onome što želimo biti za deset godina. I nije lako, ali nema posustajanja. Prethodno, uveli smo mjere štednje. O svakom iznosu novca odlučuje Upravni odbor, a ne pojedinac. Nakon toga dobili smo i dvoranu Katolički školski centar „Don Bosco“. Sada imamo zaista odlične uvjete za rad svih selekcija. Reda treba da bude. Sada ga i ima. Uz sve dobro, i entuzijazam svih, posebno igrača i trenera, sve ide kako treba.  

HH

SPORTZDK: Imate Školu rukometa, i već „fabrikujete“ igrače za Premijer ligu BiH. Po svemu sudeći talente imate za mlađe reprezentativne selekcije?

KLARIĆ: KŠC nam je otvorio vrata dvorane, a mi uz pomoć UNDP, što nam je bilo, rečemo vjetar u leđa, krenuli s našom Akademijom. Uzeli iskustva velikih, pomogli nam prijatelji na razne načine, i sada imamo klub skoro na željenom nivou. Da, imamo igrača i u Premijer ligi BiH. Lijepo je to. Nadam se i sutra u mlađim reprezentativnim selekcijama BiH.

K

SPORTZDK: Spomenimo i ostale Vaše saradnike, trenere, te glavne sponzore kluba?

KLARIĆ: Uz Andrijevića i Širića, riječi hvale idu i za profesora tjelesnog odgoja Josipa Klarića, zatim Antu Jukića, Damira Jukića, Davora Vrbića… Trener prve ekipe je Enes Avdić, uz njega Josip Klarić, a mlađe selekcije vode Dario Ćoruša, Dario Vrdoljak, Ernad Međić i Damir Kajić. Uz Općinu Žepče, odnosno načelnika gospodina Mato Zovko, te KŠC „Don Bosco“, najviše nam pomažu Car Trim i Zovko osiguranje. Hvala svima.

S

SPORTZDK: Mladi, i ambicije kluba u budućnosti?

KLARIĆ: Imamo sve uzraste, od rukometaša rođenih 1998. do selekcije dječaka 2004. godište, uz koje treniraju i do dvije godine mlađi. Molim Vas, da ne zaboravimo. Među skoro 100 članova RK Žepče je i 14 budućih rukometašica. Ističem, moja najveća želja da od jeseni, u klubu imamo i žensku ekipu, odnosno selekciju rukometašica.

 

Klarić i predsjednik RS BiH Enid Tahirović

Ivo Klarić predsjednik RK Žepče i Enid Tahirović predsjednik RS BiH                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  SPORTZDK: Vratimo se na priču o saradnji sa RS BiH. Šta očekujete od nje?

KLARIĆ: Očekujem prosperitet rukometa u Bosni i Hercegovini, i istovremeno u Žepču i okolini. Mi smo se finansijski stabilizirali. Sve je uredno zatvoreno, i tako već nekoliko zadnjih godina. Imamo infrastrukturu za napredak. Živimo u skladu sa svim važećim zakonima. Sada će ovo biti veliki iskorak. Ovo sve dobro trebamo iskoristiti, posebno ovu prelijepu dvoranu u Žepču. Ali ne samo mi, nego šira zajednica, pa i djeca iz cijele BiH. Kako, nego kroz reprezentaciju BiH. S obzirom da su naša djeca generacija 2000., na određeni način i naša prva i glavna selekcija mladih, odlučili smo se predložiti RS BiH uvjete i gostoprimstvo u svakom pogledu upravo za taj reprezentativni uzrast. To će sigurno, nimalo nemamo dileme, biti iskorak za rukomet u BiH, posebno za tu generaciju. To je šansa za BiH, ali i za grad Žepče, te posebno RK Žepče jer smatramo da i u našem klubu ima talentiranih rukometaša, ali i potencijala za budućnost rukometa u Bosni i Hercegovini”.

Predsjednik RK Žepče primio je nagradu za najbolji sportski klub u Žepču za 2015. godinu

Predsjednik RK Žepče primio je nagradu za najbolji sportski klub u Žepču za 2015. godinu

SPORTZDK: Gospodine Klarić hvala Vam na izdvojenom vremenu i svemu što činite za rukomet ni sport u Žepču i BiH.

KLARIĆ: Hvala portalu Sportzdk.ba što kvalitetno i super korektno izvještava o sportu i naravno rukometu.

SD

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *