Search
Petak, 22. Juni 2018.
  • :
  • :

Fahrudin Omerović, bivši golman reprezentacije BiH posjetio Doboj: “Meša odlično radi svoj posao”

Omerović, Spasojević i Maljanović

Omerović, Spasojević i Maljanović

Bosanskohercegovački internacional u Turskoj, Fahrudin Omerović (55), kao i ranijih godina dio godišnjeg odmora provodi u Doboju. Tačnije, u porodičnoj kući u Ševarlijama, iz kojih je kao 18-to godišnjak preko Fudbalskog kluba Sloga i stadiona Luke došao na tuzlanski Tušanj.

Zatim, preko tada velike Slobode stigao na vrata Partizana iz „Humska 1.“ u Beograd. A kada je došlo vrijeme, veoma uspješno čuvao i golove turskih klubova.

U međuvremenu, odnosno sve ono kasnije što se dešavalo u bogatoj golmanskoj i trenerskoj karijeri ovog veoma uspješnog Bosanca, historija je koja se i dalje piše…

Naš kolega Irfan Isović u društvu legendarnog golmana

Naš kolega Irfan Isović u društvu legendarnog golmana

U subotu, bivši golman najbolje reprezentacije Bosne i Hercegovine, kao i selekcije ex države posjetio je i matični klub, te u društvu Enisa Kalabića, bivšeg saigrača iz Sloge, zadržao se u razgovoru sa aktuelnim čelnicima matičnog kluba.

Ma davno sam otišao, a dosta promjena. Godišnje jednom sam ovdje, u Doboju. Sada želim istači, a to nisam smio nikada zaboraviti. Trenere, velike ljude koji su me vodili, u Slogi. Od fudbalskih, golmanskih početaka. Damir Mulalić, Muhamed Ćerimagić, Fuad Bećarević, a u to vrijeme omladince je vodio i Sulejman Spahić. Svi oni su doprinjeli na određeni način da budem ovo što sam danas... – odazivajući se našoj molbi za kraći razgovor, počeo je Fahro iz Doboja, sada trener u stručnom štabu turskog Konjaspora (Konyaspor).

Omerović je Dobojlijama doniorao sportsku opremu

Omerović je Dobojlijama doniorao sportsku opremu

Vitalni ste i danas. Zdravlje Vas dobro služi?

Sve se vidi – nasmijao se bivši saigrač selektora Mehmeda Baždarevića u reprezentacijama, kojem mnogi aktivni sportisti i danas trebaju pozavidjeti „na liniji“.

Fahrudin Omerović i mladi golman iz Doboj Istoka

Fahrudin Omerović i mladi golman iz Doboj Istoka

BiH kolonija u Konjasporu brojnija je za još jednog U-21 BiH reprezentativca?

“Stigao nam je Deni Milošević, to je sin od našega Cvijana. Sada, uz Amira Hadžiahmetovića i Rijada Bajića imamo u Konji tri veoma talentovana, mlada BiH igrača. Također, dole su i Slovenac Neic Skubić i Srbijanac Jagoš Vuković. Samo nam fale po jedan Makedonac i jedan Crnogorac, i eto bivše države u malom”, kaže naš sagovornik.

Počelo je Evropsko fudbalsko prvenstvo u Francuskoj. Ko su Vaši favoriti?

“Njemačka broj jedan. Vidjeli ste Francusku, i oni će daleko dogurati. A iznenađenja su uvijek moguća. Hrvatska je igračka veoma jaka. Belgija ima dobar kontinuitet. A i Turska će biti prijatno iznenađenje. Fudbal je to. Nadam se kao i svi, sve će u Francuskoj proteći u redu”.

Fahrudin Omerović i Zlatko Spasojević

Fahrudin Omerović i Zlatko Spasojević

Da li za našu reprezentaciju bilo mjesta u Francuskoj?

“Jeste, itekako. Žao mi je. To je bila velika šansa ove generacije, da ode na još jedno veliko takmičenje. Nakon Brazila, da se nastavi kontinuitet nastupa na najvećim smotrama fudbala. A realno, i pojedinci su na zalasku karijere. Žao mi je i zbog mog Meše i te dobre generacije”.

Već od jeseni nas očekuju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo?

Moramo znati da je teže održati kontinuitet dobrih igara, nego doći do tog nivoa. Bez obzira na snagu rivala u grupi, iskreno mislim da ima potencijala u svakom smislu da ponovo odemo na Svjetsko prvenstvo. U Japanu se pokazalo da BiH ima talenata koji dolaze. Optimista sam”, kaže Omerović.

Može li nešto poručiti selektoru Mehmedu Baždareviću?

“Moj prijatelj Meša odlično radi svoj posao. Zna šta mu je raditi za još bolje sutra. Dugo smo igrali zajedno. Iznad svega želi dobro našoj državi. Voli svoj posao. Uvjeren sam, istrajati će u svemu onome što će donijeti napredak za fudbal u Bosni i Hercegovini, a posebno na planu naše reprezentacije. Znamo da sve zavisi od rezultata. Ipak, nadam se da je Meša selektorska i to duža budućnost Bosne i Hercegovine” istaknuo je na kraju Fahrudin Omerović.

Bogatu karijeru zaključio je nastupom u dresu BiH

Bogatu karijeru zaključio je nastupom u dresu BiH

Fahrudinu Omeroviću u Doboju je društvo pravio Zlatko Spasojević.

Omerović je uvijek dobro došao u naš klub. On je najbolji primjer, kako sportista iz manje sredine, uz puno napornog rada može imati uspješnu karijeru. Fahro je napravio i više od toga. Danas je i trener. Nimalo ne sumnjam, može pomoći i reprezenetaciji BiH ako bude potrebno. Hvala mu na donaciji dva golmanska kompleta, koji će u ova teška vremena više nego dobro doći našim golmanimaispračajući Fahrudina Omerovića iz klupskih prostorija istaknuo je Zlatko Spasojević, predsjednik FK Sloga, inače član Izvršnog odbora NS/FS BiH
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *