Search
Petak, 20. April 2018.
  • :
  • :

Eldin Mašić, Maglajlija u dresu Radnika iz Bijeljine: “Trener Petrović najzaslužniji za uspjeh”!

Eldin Mašić sa Radnikom osvojio Kup BiH

Eldin Mašić sa Radnikom osvojio Kup BiH

Fudbalsku karijeru počeo je graditi u Maglaju, zatim kratko nastavio u Zenici, a u Žepču se afirmisao te stekao status mladog reprezentativca Bosne i Hercegovine. Eldin Mašić (28) je u međuvremenu nosio i dres hrvatskog prvoligaša Istra 1961, a do dolaska u ravnu Semberiju igrao i za Zvijezdu iz Gradačca.

MAŠIĆ: Iako tek sada znam ozbiljnije cijeniti ovaj poziv, iskreno, ne žalim ni za čim. Lijepo je bilo u svakoj sredini, klubu. Živim za sport, fudbal je moje opredjeljenje, i sve sam podredio tome. Uz mene je već nekoliko godina i supruga Sabaheta, moja najveća podrška. Vjerujte, sve sam uglavnom sam postigao. Osim trenera koji su me stručno, pedagoški, neki možda ponekad uz roditeljski savjet usmjeravali, nikada nisam imao „leđa“. Zato me i šibalo sa svih strana. Često i nepravedno. I nisam se žalio. Tako će biti i u budućnosti, bez obzira gdje sutra igrao”, na početku razgovora kaže nam bivši mladi reprezentativac BiH, koji se ni u FK Radnik proteklih sezona nije štedio.

SPORTZDK: Kako je došlo do transfera u Bijeljinu?

MAŠIĆ:  Sport je čudo, a posebno ljudi u njemu. Prijateljstvo je vrhunac, ne samo u sportu. Ja sam u Radnik došao na preporuku Marka Jevtića, bivšeg saigrača iz Žepča. Jevta je čovjek koji se rijetko sreće u životu. Predložio me ljudima koji su tada vodili Radnik, i evo, ta priča traje.

SPORTZDK: Veoma uspješna je sezona iza Radnika. Kako ste došli do velikog uspjeha?

MAŠIĆ: Svakodnevnim, prvenstveno odgovornim radom svih struktura i pojedinaca. Trening je ključ uspjeha igrača i ekipe. Stručnim vođenjem od strane vrhunskog stručnjaka i velikog čovjeka, organizacijom te logistikom i svim drugim elementima koji su dovedeni skoro do savršenstva. Mladen Krstajić, predsjednik kluba i njegovi saradnici u upravi mnogo su uradili. I svi mi koji smo igrali, normalno, neki više – neki manje, itekako smo zaslužni. Najiskrenije, ipak, šef Slavko Petrović je najviše zaslužan za naše dobre rezultate, pa i za ovaj najveći. Kup Bosne i Hercegovine. Neki dan, sada poslije najvećeg uspjeha kluba, u tri sata ujutro vidio sam da u njegovoj kancelariji gori svjetlo. On radi, ide dalje. Studiozan je. Sve priprema do najsitnijih detalja. I o nama, a i on drugoj strani. Sve bilježi, čini mi se tako 24 sata. Evo, kada je došao, sve nas izmjerio i izvagao. Pojedinci su morali skinuti i do pet kilograma. I ja, a mislio sam da nemam grama viška. Jednostavan i profesionalan. Čovjek ne trpi neradnike. Nema protekcije ni u jednom pogledu. Sve nas zna u dušu, u pet deka nas ima. Uniformisanost svih prije svega. I ne sumnjam, tako će biti gdje god bude radio. Sretan sam. Sa zadovoljstvom idem na trening ništa mi nije teško, pa po potrebi ni klupa, vjerujte. Slavko Petrović, pa svi drugi…

Izuzetno cijeni svoga trenera Slavka Petrovića

Izuzetno cijeni svoga trenera Slavka Petrovića

SPORTZDK: Imate solidnu ekipu. Ako ostanete na okupu, šta očekujete?

MAŠIĆ: Ma volio bih da ostanemo zajedno, ali po svoj prilici teško. Ima u Radniku nekoliko veoma perspektivnih fudbalera. Novih reprezentativaca BiH. Zasluženo. Prije svih Samir Memišević koji je kod trenera Petrovića eksplodirao. On je po meni najkompletniji naš fudbaler. Solidan je i Dino Beširević, zatim odlični Dušan Hodžić i Marko Obradović. Možda nije ni realno da ne bude promjena. A nimalo se na plašim novog početka. Najveće je pojačanje, tu. Trener ostaje, i nimalo ne sumnjam. Radnik, ako ništa više, opstaje kao stabilan BiH premijerligaš.

SPORTZDK: U svemu ovome, pretpostavljamo da je i Grad Bijeljina stao iza kluba?

MAŠIĆ: Grad i klub, čini mi se da je to jedno. Sve je ispoštovano, i na vrijeme. U svakom pogledu. Nema nikakvih repova. Iskreno, po meni, možda malo više navijačke euforije nedostaje, to bi klub činilo još većim. Šteta što međunarodni debi meč nećemo igrati na našem stadionu…

maskeee

SPORTZDK: Šta, gdje i kako dalje?

MAŠIĆ: Meni je u Bijeljini dobro. Trenutno odmaram kod svojih nadomak Maglaja. Počeo sam raditi prvoga po individualnom programu, i nadam se da ću prozivku 8. juna dočekati ako Bog da zdrav, spreman i pun samopouzdanja za novi početak.

SPORTZDK: Sa kakvim ambicijama? Ima li šanse za nešto bolje?

MAŠIĆ: Ambicije određuje naš klub. Ja normalno želim zdravlje, svakome pa i sebi, da budem što prije i duže starter, da kao pojedinac podredim individualne sposobnosti kolektivu, da radimo za pobjedu i interese kluba zajedno. A volio bih napraviti jedan kvalitetan inostrani transfer. Kako? Ne, nemam menadžera, znači ni ponuda. Možda je i bolje ovako, pa ko zna?

SPORTZDK: Istovremeno, polako ulazite i u trenerske vode?

MAŠIĆ: Istina. Uz prethodnu saglasnost FK Radnik, a na prijedlog efendije Mirso Okanovića, trener sam djece iz Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina. Treniramo jednom sedmično, nedjeljom. Trenutno ih ima oko 25. Uzrasta od pet do dvanaest godina. Dobri su, možda i među njima ima neki novi Edin Džeko ili Samir Memišević, zašto ne?

SPORTZDK: Često u razgovoru spomenete Zvijezdu i Gradačac. Očito vam se svidjelo u toj sredini?

MAŠIĆ: Bilo je super, ma najbolje, neka se niko ne ljuti. Zvijezda je klub u koji bih se sutra vratio, bez ikakvih preduslova. Ma nije važan rang. Gradačac je lijep grad, najbolji navijači od svih klubova u kojima sam igrao. Tamo sam upoznao i trenera Kuntića, koji je po svemu, posebno po karakteru blizu trenera Slavka Petrovića.

Iz vremena kada je nosio dres NK Zvijezda

Iz vremena kada je nosio dres NK Zvijezda

SPORTZDK: Treneri su čini se ostavili jak dojam na vas?

MAŠIĆ: Uglavnom, imao sam sreću sa trenerima, od prvoga, pa sve do danas. Prvi trener, u Natronu je bio Ahmet. Sramota, prezime sam mu zaboravio, znam da je radio u Distribuciji, i čuo sam da je preminuo. Nažalost, kao trener u Čeliku, Goran Peleš. Žepče, Nikola Nikić i Tado Tomas, kod kojeg sam debitovao u Premijer ligi BiH, kao omladinac. Omer Kopić, on mi je više dao dobroga od svih prije njega. Elvis Scoria u Puli, pa Dragan Jović, Zoran Ćurguz i Zoran Kuntić u Zvijezdi. Normalno, na neke se ne bih vraćao, jer se kod njih nisam mogao uklopiti u koncepciju”

SPORTZDK: Eldine hvala na razgovoru i sretan nastavak karijere.

MAŠIĆ: Hvala i ja portalu Sportzdk.ba i njegovim čitateljima želim sve najbolje.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *