Search
Utorak, 23. Oktobar 2018.
  • :
  • :

Adis Topalović iz Zenice s velikim uspjehom igra ragbi u Francuskoj

Ako ragbi nije među najpopularnijim sportovima u Bosni i Hercegovini, u Zenici ide skoro rame uz rame s nogometom.

Najtrofejniji sportski kolektiv u ovom gradu Ragbi klub Čelik iznjedrio je brojne talente, a među njima je i Adis Topalović (24), koji trenutno uspješno nastupa u francuskom prvenstvu.

Savladao jezik

– Ragbi sam počeo trenirati kad sam imao pet godina. Sve je započelo tako što sam sa mamom i bratom prolazio Kamberovića poljem dok je trening ragbija bio u toku. Zastao sam i počeo promatrati dječake kako igraju. Zanimljiva mi je bila činjenica kako se lopta nikad ne odbije na istu stranu.

Tada su neke škole imale male ragbi ekipe pa su me treneri pozvali da im se pridružim na treninzima i u tom sportu sam i danas – rekao nam je Topalović na početku razgovora te je dodao da ne bi uspio bez podrške porodice.

Rijetki su transferi naših ragbijaša u inozemstvo.

– Transfer je obavljen na inicijativu mog prijatelja i saigrača Zeida Stankovića, koji je ranije otišao u Francusku. Dobio sam poziv od kluba koji me je veoma dobro ugostio. Pobrinuli su se da mi ništa ne fali i da se osjećam kao kod kuće. Svaki početak je težak i treba vremena da se navikne na nove stvari, sve je bilo drugačije. Smatram da je bitno znati šta želiš u životu. Jezik je težak, ali sam ga morao brzo savladati, jer je od toga zavisio moj svakodnevni život.

Ovdje je ragbi veoma popularan sport, čak i u manjim klubovima imate dobre uvjete za treniranje. Ragbi klub Sent Klod je nivo Federal 3, koji se sastoji od 16 grupa od po 12 klubova. Takmičenje se odvija po grupama, a onda slijedi plej-of do finala. Liga ima visok standard praćenosti, kako navijački, tako i medijski. Pokazao sam se odlično, o čemu svjedoče novine te regije, koje su nekoliko puta pisale o mojim uspjesima u prvenstvu – kazao je Topalović.

Bez problema

Za razliku od BiH, u Francuskoj se može živjeti od ragbija.

– Naravno da se ovdje može solidno zaraditi igrajući ragbi. A posao, pa zavisi šta ko želi u životu. U poluprofesionalnim klubovima imate igrača koji igraju i rade. Sa prijateljima i igračima često provodim vrijeme u restoranima. Na francusku kuhinju sam se navikao vrlo brzo. Inače sam gurman tako da s tim nisam imao problema. Što se tiče pitanja da li je bolja od bosanske kuhinje, to prepuštam drugima da odluče, jer ja, ipak, najviše volim naša domaća jela. Dosta mojih prijatelja su zaljubljenici u vina pa često imam priliku da uživam u dobrom vinu – naglasio je Zeničanin.

Poželim domaću kafu

– Dosta rodbine i prijatelja živi u Zenici. Poželim nekad samo popiti kafu, može i onu bosansku, ili prošetati. Kad sam u mogućnosti, uvijek dođem u Zenicu. Sad se pripremam za sljedeću sezonu i nove izazove. Želim da s klubom izborim viši rang takmičenja.

Možda bude i neki novi transfer, vidjet ćemo, težim da budem spreman na sve – rekao je Topalović.

Državni dres

– Svakom igraču je čast da igra za svoju državu. To je ono što te čini jakim, jer igraš opet sa svojim prijateljima iz djetinjstva i predstavljate državu zajedno. Ne mogu igrati za reprezentaciju u svim utakmicama zbog više razloga, ali se trudim maksimalno dati podršku svojim “Zmajevima”. Dok god imam mogućnosti, uvijek ću igrati za svoju državu – istaknuo je Topalović.

1999.

godine Topalović je  počeo trenirati ragbi

D.J./AVAZ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *